1. Anasayfa
  2. Ekonomi

Lübnan Kıyılarında Çevre FelaketineYol açan Katran Sızıntısı İçin Yardım İstedi !

Lübnan Kıyılarında Çevre FelaketineYol açan Katran Sızıntısı İçin Yardım İstedi !
Lübnan Kıyılarında Çevre FelaketineYol açan Katran Sızıntısı İçin Yardım İstedi !
0

Lübnan Kıyılarında Çevre Felaketine Yol açan Katran Sızıntısı İçin Yardım İstedi.Tire Sahili Doğa Koruma Alanı, Lübnan – Geçen ay Doğu Akdeniz’de meydana gelen bir petrol sızıntısı Lübnan’ın kıyı şeridini kirletmiş, nesli tükenmekte olan yeşil kaplumbağalar ve savunmasız caretta caretta deniz kaplumbağalarının yuvalama alanları olan plajlara zarar vermiştir.

Güney Lübnan’da, ülkenin fabrikalardan ve turist gelişiminden kurtarılan son plajlarından bazıları artık zehirli katran küreleriyle kaplı. Haftalar geçtikçe yumuşak siyah parçalar, kumun derinliklerine batan daha küçük parçacıklara ayrılır.


Lübnan, KıyılarındaÇevreFelaketineYol açan Katran Sızıntısı İçin Yardım İstedi
Lübnan, Kıyılarında Çevre Felaketine Yol açan Katran Sızıntısı İçin Yardım İstedi

“Bu çok korkunç. Kaplumbağalar üremek için buraya geldiğinde, yuva alanlarını çok dikkatli seçiyorlar,” diyor fen bilgisi öğretmeni ve çevre grubu Green Southerners’da gönüllü olan Fatima Jaafar, her yıl bu korumalı plajların temizlenmesine ve hazırlanmasına yardımcı oluyor. yuvalama mevsimi. “Herhangi bir tehlike hissederlerse, fikirlerini değiştirip sahili terk edebilirler.”

Doğu Akdeniz’deki bir petrol tankerinden şüphelenilen sızıntı, Şubat ayı başlarında İsrail kıyılarında tahminen 1.000 ton yapışkan siyah katranın yıkanmasına neden oldu. Lübnan, Kıyılarında Çevre Felaketine Yol açan Katran Sızıntısı İçin Yardım İstedi.Petrol tabakası hızla yayıldı ve sonunda komşu Lübnan kıyılarına ulaştı. Deniz uzmanları, sızıntının ülkenin güneyindeki doğa rezervlerine, Beyrut’un başkenti yakınlarındaki plajlara ve hatta kıyıların daha da yukarılarına zarar verdiğini söylüyorlar.

Lübnan Kıyılarında Çevre Felaketine Yol açan Katran Sızıntısı İçin Yardım İstedi

Güney Lübnan’daki etkilenen plajların çoğu, kaplumbağalar için koruma altındaki habitatlardır.Lübnan, KıyılarındaÇevreFelaketineYol açan Katran Sızıntısı İçin Yardım İstedi.Ülkedeki kaplumbağa koruma projelerinde çalışan bir deniz biyoloğu olan Ali Badreddine, kirliliğin yuva yapan kaplumbağalar için, özellikle de kanatlarını yuvalarını kazmak için kullanan dişi kaplumbağalar için tehlikeli olduğunu söylüyor. Petrol kirliliğinin bu süreci engelleyebileceğinden ve ayrıca yumurtadan çıkan yavrular için toksik olabileceğinden korkuyor. Mayıs ayında ciddi bir şekilde başlayan yuvalama sezonundaki potansiyel hasar, kumsalların ne kadar hızlı temizlenebileceğine bağlı olacak, diyor.

Badreddine, katran “doğru ve verimli bir şekilde” kaldırılmazsa, “bir felaket yaşarız, büyük bir felaket olur” diyor.


Lübnan, KıyılarındaÇevreFelaketineYol açan Katran Sızıntısı İçin Yardım İstedi !
Lübnan, Kıyılarında Çevre Felaketine Yol açan Katran Sızıntısı İçin Yardım İstedi

Petrol sızıntısı çoktan kurbanları talep etti. Güney Lübnan’daki Tire doğa rezervinin müdür yardımcısı Hassan Hamze, rezervin ofisinin arka odasında bir dondurucu açar ve nesli tükenmekte olan yeşil bir deniz kaplumbağasının cesedini çıkarır. Küçük donmuş gövdesi siyah donmuş yağla kaplıdır.

Dondurucunun içinde ayrıca 3 fit uzunluğunda bir caretta caretta kaplumbağasının cesedi var. Hamze, rezervdeki ekibinin ölüm nedenini belirlemek için otopsi beklediğini söyledi. Çevre aktivistleri ve gönüllüler, petrol tabakası Şubat ayında Lübnan kıyılarına ulaştığından beri en az dört kaplumbağanın cesedini bulduklarını söylüyorlar.

Komşu İsrail’de petrol sızıntısı, kıyının% 90’ından fazlasına zarar veren katranla yılların en büyük ekolojik felaketi ilan edildi. İsrail hükümeti temizlik çalışmaları için milyonlarca dolar ayırdı ve ordusunu binlerce gönüllünün sahilleri fırçalamasına ve deniz yaşamı üzerindeki etkilerinin değerlendirmesine yardım etmesi için gönderdi. 55 metrelik yüzgeçli bir balina, sonrasında ölü bulunan birçok yaratık arasındaydı.


Lübnan, KıyılarındaÇevreFelaketineYol açan Katran Sızıntısı İçin Yardım İstedi !
Lübnan, Kıyılarında Çevre Felaketine Yol açan Katran Sızıntısı İçin Yardım İstedi

Lübnan, Kıyılarında Çevre Felaketine Yol açan Katran Sızıntısı İçin Yardım İstedi

Petrol sızıntısının bir yıl süren sayısız krizden sonra geldiği Lübnan’da, hükümet benzer bir tepkiye benzer bir şey organize edemedi. Sızıntının neden olduğu hasarla ilgili bir çalışma başlattı ve uluslararası yardım çağrısında bulundu. Tire belediye başkanı Hassan Dbouk, kazara dökülmeden sonra bakanlar ile görüşmek ve temizlik için bir strateji tartışmak üzere Beyrut’a gittiğini, ancak çok az maddi destekle oradan ayrıldığını söyledi.

Ülkeyi tüketen yıkıcı ekonomik koşullara atıfta bulunan Dbouk, “Paraları yok,” diyor. Para birimindeki bir çöküş, Lübnan’daki insanların maaşlarının değerinin çoğunu kaybetmesine neden oldu. Ülkeyi bu duruma sürükleyen yaygın yolsuzluk ve kötü yönetime karşı günümüzde neredeyse her gün protestolar yapılıyor.

Çaresiz protestocuların öfkeli kalabalıkları, parlamentonun etrafındaki güvenlik bariyerlerini yıkmaya ve yanan lastiklerle otoyolları düzenli olarak kapatmaya çalıştı. Bazı politikacılar artık Lübnan’da o kadar popüler değiller ki, caddelerde ve mağazalardan kovuldular. Birçoğu artık toplum içinde görünmekten kaçınıyor.


Lübnan, KıyılarındaÇevreFelaketineYol açan Katran Sızıntısı İçin Yardım İstedi !
Lübnan, Kıyılarında Çevre Felaketine Yol açan Katran Sızıntısı İçin Yardım İstedi

Lübnan hükümetinin bir kısmı felaketi “bir İsrail varlığına” yükleyerek siyasi kazanç için yararlanmaya çalışsa da, kazadan kimin sorumlu olduğu belirsizliğini koruyor. İsrail ve Lübnan’ın bir çatışma geçmişi var ve sessiz ve çıkmaza girmiş olsa da bir savaş durumunda kalıyorlar.

İsrail kendi payına, bölgesel düşmanı olan İran’ı sızıntıya bağladı ve bunun İran’dan Suriye’ye korsan kargo taşıyan bir tankerden kaynaklandığını söyledi. İsrail çevre koruma bakanlığı, herhangi bir “adli delilden” yoksun olduğunu kabul etmesine rağmen, bu iddiayı destekleyecek güçlü “ikinci derece kanıtlara” sahip olduğunu söylüyor.

“Aslında bir felaket”

Güney Lübnan sahillerinde ve soruşturmalardan ve siyasi suçlama oyunlarından uzakta, gönüllüler ülkenin dört bir yanından pek çok kişi için çok önemli olan sahilleri kurtarmaya geldi.

Tire’deki uzun kumlu plajda yürürken 21 yaşındaki deniz biyolojisi öğrencisi Ranim Tahhan’ın ayakkabılarına katran yapışıyor. Kumdaki topakları toplarken, giydiği tıbbi eldivenleri yağlı siyah çizgilerle lekeliyor.

“Lübnan’da kaplumbağa yuvalama için harika yerler var ve bizim için çok önemli çünkü bu kaplumbağalar nesli tükenmekte. Zaten tehlike altındayken bu onları tehlikeye atması çok üzücü,” diyor. “Aslında bir felaket.”

Tahhan ve diğer gönüllüler, kumu toplayıp silkeleyerek katran topaklarını çıkarmak için elle tutulan dairesel elekler kullanıyor. Yavaş, özenli bir iş. Bu kumsal tek başına iki buçuk mil uzunluğunda ve dalgalar katranı sahile kadar uzağa fırlattı. Ülkenin Ulusal Bilimsel Araştırma Konseyi tarafından yapılan bir araştırma, yalnızca bu plajda neredeyse 2 metrik ton katran bulunduğunu tahmin ediyor.


Lübnan, Kıyılarında Çevre Felaketine Yol açan Katran Sızıntısı İçin Yardım İstedi

Tire belediye başkanı Dbouk, herkesin tüm çabalarına rağmen, gönüllülerin bölgedeki plajların kirliliğinin yalnızca “% 10 veya 20’sini” temizleyebileceklerine inandığını söyledi.

Sahile yardım etmek için yerel bir ekiple çalıştığını söylüyor.

“200’e 100 metre büyük bir elek gibi olacak” diyor ve makinenin kumu silkelemek ve katranı toplamak için nasıl titreşeceğini açıklıyor.

Lübnan Kıyılarında Çevre Felaketine Yol açan Katran Sızıntısı İçin Yardım İstedi.Dbouk, bu tür makinelerle bile sahili iyice temizleyemeyeceklerinden endişeleniyor. Plajda zaten temizlenmiş bir alanı işaret ediyor. Ve orada, kumun içinde minik siyah petrol lekeleri var.



Her geçen gün, daha büyük katran yığınları bunun gibi küçük parçacıklara ayrılıyor. Geri dönüşü olmayan bir şekilde kuma batıyorlar ve bu değerli korunan kıyı şeridini yıllarca kirletiyorlar.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Atasehirin sesi.com internet sitesinde yayınlanan yazı, haber ve fotoğrafların her türlü telif hakkı Atasehirin sesine aittir. İzin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Your email address will not be published. Required fields are marked *